Yoğun çalışma temposu ve her gün biraz daha hızlanan yaşamlarımızdan arta kalan kısıtlı serbest zamanlarımızı değerlendirmenin en cazip yollarından biri seyahat olarak karşımıza çıkmakta. Yeni yerler keşfetmek, sevdiklerimizle birlikte vakit geçirmek, stresten uzaklaşmak ve eğlenmek için tatillerimizi değerlendirmek istiyoruz. 

Gelişen ulaşım imkanları ile birlikte ülkemizde turizm sektörü büyük bir gelişim kaydetti. Keyifli bir şekilde tatil yapmak, seyahat etmek isteyen kişiler turizm acentelerine başvurmakta. Paket tur, paket tatil, paket seyahat veya benzeri isimler ile anılan seçenekleri tercih eden tüketiciler erkenden planlarını yapmakta. Ne var ki beklenmedik durum ve olaylar planlarımızı ertelememize sebep olabiliyor. Böyle istenmedik bir durumda kaldığımız zaman hukuki imkanlarımızı bilmek bize yardımcı olacaktır. Yazımızın devamında sizleri bu konuda bilgilendirmek istiyoruz.

Turunuzu iptal etmenize neden olan durumlar 2 türlü olabilir: Birinci durumda sizden kaynaklanan bir sebepten ötürü Paket Tur Sözleşmenizi iptal etmek isteyebilirsiniz. Bu durumda Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği devreye girmekte. Yönetmelik size fesih hakkı sunmakta ve ödemiş olduğunuz ücreti geri almanız mümkün. Bu noktada karşımıza süre sınırı çıkıyor, Yönetmelik turun başlamasından en az otuz gün önce fesih bildiriminde bulunmanız durumunda harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın ödemiş olduğunuz bedelin size iade edileceğini düzenlemekte.

Turun başlamasına otuz günden kısa bir süre kaldıysa turu iptal edemez miyiz? Yönetmelik bu konuda tur katılımcılarına yine imkan sağlamakta. Otuz günden daha kısa bir süre kala yaptığınız fesihlerde Paket Tur Sözleşmesinde yazılı bulunan oran veya miktarda kesinti yapılarak katılımcılara bedel iadesi yapılmakta.

Turunuzu iptal etmenize neden olan diğer durum ise sizden kaynaklanmayan ve engellemeniz mümkün olmadığı durumlar. Mücbir sebep olarak adlandırdığımız bu durumlar yine Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliğinde düzenlenmiştir. Yönetmeliğin ifadesiyle, Katılımcının gerekli tüm özeni göstermesine rağmen öngöremediği ve engelleyemediği bir durum veya mücbir sebep nedeniyle paket turun başlamasına otuz günden daha az bir süre kala fesih bildiriminde bulunması halinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile üçüncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödemiş olduğu bedel kendisine iade edilir.

Müdahalemizin mümkün olmadığı durumlar karşısında planlarımızı iptal etmek zorunda kaldığımızda otuz günlük süre sınırıyla karşılaşmıyoruz. Peki bu durumlar neler olabilir? Yargıtayın içtihatları incelendiğinde iç karışıklık, savaş, doğa olayları, salgın hastalık, sınırların kapatılması şeklinde örnekler verilebilir.

Dünyamızın şu anda karşılaştığı Corona Virüsü felaketi sebebiyle birçok ülke sınırlarını kapatmıştır ve seyahat planı yapmış olan kişiler hastalık tehlikesinden kaçınmak için planlarını iptal etmek zorunda kalmıştır. Seyahat acentenizle iletişime geçerek hakkınız olan iade talebinde bulunabilirsiniz. Olumsuz bir cevapla karşılaşırsanız Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleri nezdinde hakkınızı arayabilirsiniz. Kanunen size tanınmış haklarınızı kullanırken bir avukat desteğinden faydalanmak sizler için faydalı olabilecektir.