Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun 26.02.2024 tarih ve 54 sayılı toplantısı ile GALATASARAY A.Ş. sporcusu MAURO EMANUEL ICARDI'nin, 18.02.2024 tarihinde oynanan MKE ANKARAGÜCÜ-GALATASARAY A.Ş. Trendyol Süper Lig müsabakasında, rakip takım taraftarlarına yönelik hakareti nedeniyle FDT'nin 41/1-a  madde hükmü gereğince futbolcuya verilen 2 müsabakadan men cezasına ek olarak  FDT 35/4. maddeleri uyarınca 39.000 TL para cezası verilmiş olup tribünlerden gelen yabancı maddeleri göz önünde bulundurarak, FDT'nin 12. maddesinde yer alan "Haksız tahrik" maddesi uygulanarak verilen cezada yarı oranında indirim uygulanmış ve neticeten 1 Resmi Müsabakadan Men Cezası ve 19.500 TL Para Cezası kararı verilmiştir.

               Disiplin Talimatının 75. Maddesine göre müsabaka görevlilerinin raporları, tarafların ve tanıkların beyanları, maddi deliller, uzman görüşleri ve ses ya da video kayıtları kabul edilebilir delillerdir. Maddenin 4. Fıkrasına göre üyeler delillerin takdirince vicdani kanaatlerine göre karar verirler. Galatasaray A.Ş. sporcusu Mauro Emanuel Icardı'nin Türk Futbol Camiası üzerindeki etkisi ve söz konusu müsabakada yaşanan tribün olayları da göz önünde bulundurulduğunda PFDK tarafından verilecek cezanın ciddi bir değerlendirmeye tabi tutulması gerektiği açıktır. 

               Disiplin Talimatının 82. maddesine göre tedbirli sevk edilmeyen ve hakkında disiplin ihlalinin gerçekleştiğine dair kuvvetli şüphenin de olmadığı gözetildiğinde futbolcu sevk edildiği sırada PFDK'nın elinde yeterli delil olmadığı da açıktır. PFDK tarafından hangi deliller ile söz konusu karar verildi kamuoyuna açıklanmalıdır.

                PFDK tarafından söz konusu değerlendirmenin gerekçeleri kararda açıklanmamış olmakla birlikte Futbolcu tarafından yapıldığı iddia edilen hareket ile ilgili verilecek kararda herhangi bir hakem veya resmi görevli raporu bulunmaması sebebiyle, yalnızca sosyal medya paylaşımları dikkate alınarak verilecek bir kararın doğru olmayacağı kesindir. PFDK tarafından sporcunun iddia edilen hareketinin FDT'nın 41. maddesi kapsamına giren hakaret suçunu oluşturduğu sonucuna ulaşılabilmesi için öncelikle iddia edilen hareketinin varlığı tespit edilerek sosyal medyada yayınlanan görüntülerin doğruluğunun bilirkişilerce incelenmesi gerekmektedir.  Nitekim video görüntüleri üzerinde günümüzde kolayca oynama yapılabileceği göz önüne alınarak VAR kayıtlarında yer almayan ve yalnızca belirli bir grup tarafından paylaşılan kayıtların doğruluğunun net olarak gerçek olduğunun tespiti gerekmektedir. Söz konusu değerlendirmeler yapılmadan verilen kararın objektif olmayacağı ve sonuçlarının futbol camiasını üzeceği açıktır.